Bu iki organik arı ürünü için ne kadar çiçekten ne kadar nektar toplamak gerekir ve hangi ürünün içinde ne kadar protein, karbonhidrat vs. malzemeler bulunmaktadır? Bu soruların cevabını yazımızda vermeye çalışacağız. 10 tane çiçekten alınan nektardan söz konusu polenin üretimi 3,9 ile 11,5 mg miktarındadır. Almanya’da ise bir çiçeğin üretimi için günde 26 mg olarak belirlemektedir. Ay çiçeğinden alınan nektardan üretilen polenin içerisinde ham protein miktarı %18,5 olarak verilmiştir. Polenin içerik bakımından kimyasal yapısı şöyledir; %18,5 işlem görmemiş, ham protein bulunmaktadır. Renk olarak ise polenin rengi açık sarıdan koyu kahverengine doğru değişim gösterebilmektedir. Polenin tanecikli yapısı ve bunun görselliği 1981 yılında İngiltere’de yapılmıştır. 10 gr polen içerisinde ise 11 bin adet tanecik olduğunun bilgisi verilmektedir. Organik bal üretimini artırmak için ise bir tavsiye olarak ay çiçeği yetiştirilmesinin tavsiyesi verilmiştir. Bal için kimyasal yapı ve içerik değerlendirmesi yapacak olursak Romanya’da yapılan bir araştırmaya göre 15 tane bal örneğinde %14,7 ile %18,5 oranında yani orta seviyede su oranı bulunmaktadır. Yine aynı konuda Bulgaristan'da yapılan araştırmada ise 28 örnek alınmıştır. Bu araştırmada ise su oranı %15,6 ile %20,9 arasında değişmektedir.
- Şekerler toplamı; %74,3-79,2 ‘dir.
- Aminoasit; %0,211
- Protein miktarı; %216,5
- Amilaz; 8,3- 38,5’dir.
Balın yapısında bulunan anti bakteriyel özellikler kayıt altına alınmıştır. Renk olarak ise sarı, altın sarısı, yumurta sarısı ya da koyu sarı olarak değişmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder