Organik bal sahip olduğu zengin besin değeri sayesinde vazgeçilmez bir yiyecektir. Bulunduğu yöreye ve elde edildiği bitki kaynağına göre değişik adlara sahip olmaktadır. Balın elde edildiği ballı bitkiler arasında erik otu (prunella vulgaris) bulunmaktadır. Bu genusun hemen hemen beş türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Erik otu çok yıllık bit bitkidir ve boyu kırk santim kadar olabilmektedir. Çiçekleri ise açık eflatun renginde olmaktadır. Çiçeklenme dönemi de mayıs ayından ekim ayına kadar sürmektedir.
Erik otu ülkemizde, Çanakkale, İstanbul, Bolu, Bursa, Rize, Çoruh, Balıkesir, Eskişehir, Ankara, Kayseri, Malatya, Tunceli, Giresun, Amasya, Muş, Bitlis, Antalya, Aydın, Denizli, Konya, Mardin, Mersin, Adana, Hakkâri ve Ordu şehirlerinde doğal olarak yetişir. Çiçeklenme döneminin uzun olması ve ülkemizde çok yaygın olarak bulunması sebebi ile erik otu bitkisi önemli ballı bitkiler listesinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra bu bitkinin içerdiği nektar fazladır. Erik otu balı açık sarı renge sahiptir ve çok da güzel bir tadı vardır. Bir dönüm erik otundan 20-50 kilo arsında bal elde edilebilir.
Diğer ballı bitki ise yer meşesidir. Çiçeklenme dönemi haziran ve ekim ayları arasındadır. İzmir, Samsun, Kütahya, Konya, Denizli, Aydın, Ankara, Nevşehir, Antalya, Adana, Bolu ve İstanbul şehirlerinde doğal olarak yetişmektedir. Çiçeklenme süresi uzun olduğu için önemli nektar bitkisidir. Balı ise açık sarı renktedir ve tadı da hoştur. Bir dönüm kadar yer meşesi ekili yerden 3-5 kilo arasında bal alınabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder