15 Ocak 2018 Pazartesi

Davulga Balı Nedir?



organik ürün

Türkiye’de ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen dağ çileği yahut koca karı yemişi olarak da halk içinde isimlendirilmiştir. İnsanlar kendiliğinden de bu bitkiyi arazilerde, bahçelerinde yetiştirebilirler. Çalı formundaki bu bitkinin yaprakları tırtıklıdır. Güz mevsiminde çiçeklenmiş olur. Kışa doğru açan bu çiçekler tarlacı işçi bal arıları için bulunmaz bir nimettir.Bal arıları da bu bitkinin çiçeğinden elde etmiş olduğu nektar özüyle kovanda kestane balı meydana getirir. Davulga balı bir diğer ismiyle dağ çileği Bursa Şehrinin Ulubat Gölü yakınlarında ve Mudanya’nın yüksek kesimlerinde yetişir. Davulga bitkisinin bulunduğu ve yetiştiği bölgelerde püren bitkisine de rastlamak mümkündür. Bu nebat kışa yakın zamanlarda çıktığından arılar bayağı fazla tüketirler.
Davulga balının faydalarına da kısaca değinmek gerekir ise A,B ve C vitamini bakımından zengin bir meyveye sahiptir. Dağ çileğinin içindeki çekirdekler dişleri koruma ve beyazlatma özelliğine de sahiptir. Hücreleri yenileme gibi bir özelliğinden de bahsedildiğinden yaşlanma karşıtı bir bal olarak tabir edilmektedir.Romatizma, damar tıkanıklığına iyi geldiği, ciltteki sivilce ve akne tedavilerinde kullanılmaktadır. Organikbalın antioksidan içeriğinden dolayı kanser oluşumunu önlediği ve mevcud kanserin yayılmasını engellediği bilinmektedir.
Sigaranın insan vücuduna verdiği tahribatı engeller ve böbrek taşlarının küçülmesine ve böbrek ağrılarının azalmasına neden olur. Dağ çileği taze olarak yenilebildiği şeklinde, kurutulup bal ile karıştırılarak da tüketilebilir.
Fazla tüketmemeye dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde ishale ve baş dönmesine neden olabilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder