Türkiye’de
ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen dağ çileği yahut koca karı yemişi
olarak da halk içinde isimlendirilmiştir. İnsanlar kendiliğinden de bu bitkiyi
arazilerde, bahçelerinde yetiştirebilirler. Çalı formundaki bu bitkinin
yaprakları tırtıklıdır. Güz mevsiminde çiçeklenmiş olur. Kışa doğru açan bu
çiçekler tarlacı işçi bal arıları için bulunmaz bir nimettir.Bal arıları da bu
bitkinin çiçeğinden elde etmiş olduğu nektar özüyle kovanda kestane balı meydana
getirir. Davulga
balı bir diğer ismiyle dağ çileği Bursa Şehrinin Ulubat Gölü yakınlarında ve
Mudanya’nın yüksek kesimlerinde yetişir. Davulga bitkisinin bulunduğu ve
yetiştiği bölgelerde püren bitkisine de rastlamak mümkündür. Bu nebat kışa
yakın zamanlarda çıktığından arılar bayağı fazla tüketirler.
Davulga
balının faydalarına da kısaca değinmek gerekir ise A,B ve C vitamini bakımından
zengin bir meyveye sahiptir. Dağ çileğinin içindeki çekirdekler dişleri koruma
ve beyazlatma özelliğine de sahiptir. Hücreleri yenileme gibi bir özelliğinden
de bahsedildiğinden yaşlanma karşıtı bir bal olarak tabir edilmektedir.Romatizma,
damar tıkanıklığına iyi geldiği, ciltteki sivilce ve akne tedavilerinde
kullanılmaktadır. Organikbalın antioksidan içeriğinden dolayı kanser oluşumunu önlediği ve mevcud
kanserin yayılmasını engellediği bilinmektedir.
Sigaranın
insan vücuduna verdiği tahribatı engeller ve böbrek taşlarının küçülmesine ve
böbrek ağrılarının azalmasına neden olur. Dağ
çileği taze olarak yenilebildiği şeklinde, kurutulup bal ile karıştırılarak da
tüketilebilir.
Fazla
tüketmemeye dikkat edilmelidir. Fazla tüketildiğinde ishale ve baş dönmesine
neden olabilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder