1 Şubat 2018 Perşembe

İğde Bitkisindeki Balözü


İğde bitkisinin sadece iki türü ülkemizde bulunmaktadır. Latince ismi Eleagnus angustıfolia olan iğde bitkisi bir bölgede çalı formunda iken öteki bir bölge de ise ağaç formunda görülebilir. Bu ağacın boyu yedi metrelere kadar uzamaktadır. İğde ağacının yaprakları parlak gri renklidir simli benzer biçimde parlar. İğde yaprağının parlaklığını yaprağının üzerindeki tüyler sağlamaktadır. İğde herkesin bilmiş olduğu bir bitki olup çiçekleri ufak sarı renkte ve çok hoş kokulu olup iğde çiçeğinden de  çiçek balı özünden leziz organik bal meydana gelir. Bal arıları kovandan sabahın erken vakitlerinde uçuşa çıkar ve günün geç saatlerine kadar iğne çiçeğinden nektar almaya devam eder. İğde çiçeğinin meyvesi de insanoğlu tarafından kuruyemiş olarak tüketilmektedir. İğde ağacının çiçeklenme vakitı bulunduğu bölgeye gore değişkenlik göstermektedir. Ilıman bölgelerde nisan ayında çiçeklenen iğde ağacı, daha karasal bölgelerde mayıs yahut haziran ayında çiçek açmaya adım atar.Bu ağaç oldukça iyi bal özüne sahip olduğu için ve her bölge de yetişme gösterdiğinden ötürü bal verimi de iyi olmaktadır.
İğde balının malum biroldukça faydası mevcuttur. Bu tarz şeylerin içinde ishale iyi geldiği bilinmektedir. Sporcular yediği süre organik doping etkisine haizdir. İdrar kaçırmalarına birebir olup bağısaklardaki bozulmaların önüne geçer. İğde ağacının çiçeklerini kokladığınızda zihinde açılma yapar. Eğer kusma, öksürük şeklinde emareler mevcut ise iğde balı bire bir gelir. Egzama benzer biçimde vücutta kaşıntı mevcut ise iğde çiçeği kaynatılıp balla karıştırılır ise kaşıntıyı giderir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder