15 Aralık 2017 Cuma

Baklagil Yem Bitkileri ve Tohum Üretimi

organik ürün


 Yem bitkilerinde tohum üretimi çeşitli konuları kapsayan entegre bir sistemdir. Ayrıca yem bitkilerinin önemi ise polen ve organik bal kaynağı olmalarıdır. Yem bitkilerine örnek olarak korungayı örnek verebiliriz. Bu bitki yaygın bir ekiliş alanına sahiptir. Kıraç koşullarda en iyi gelişmeyi sağlayan bu bitki aynı zamanda bal arıları için de çok iyi bir polen ve nektar kaynağı oluşturmaktadır. Oldukça kaliteli bir bal ürettiği belirlenmiştir. Farklı yörelerde ve değişik çevre şartları, koşulları (toprak tekstürü, toprak derinliği, sıcaklık ve yağış gibi) değişik tohum üretim sistemlerini gerektirmektedir. Düşük maliyetle yüksek verimli tohum üretiminde karşılaşılan önemli sorunlar, uygulanan tüm tohum üretim ilkelerinin tümünde de ayrı ayrı olarak ortaya çıkmaktadır. Yabancı tozlaşan baklagil yem bitkilerinde başarılı tohum üretimi çeşitli başarılı uygulamalara bağlılık göstermektedir. Bunlar:
  • Yeterli sayıda bal arısı ya da öteki polinatörlerin bulunması
  •  
  • Hastalıklar ile ve zararlı böceklerle mücadele
  •  
  • Sulanabilir şartlarda, koşullarda yeterli sulama suyunun uygun zamanda sağlanması
  •  
  • Üstün kültürel uygulamaların (yabancı ot kontrolü, sıra aralığı ve gübreleme gibi) yapılması
  •  
  • Çiçeklenme, tohum tutma ve hasat döneminde yağışsız bir periyot
  •  
  • Yüksek verimli çeşitlerin yetiştirilmesi

Bu konular üzerindeki ayrıntılı çalışmalar bulunmaktadır. Bunlar arasında yer alan yabancı tozlaşma ve böceklerin tozlaşmadaki rolü, araştırıcıların büyük ilgilerini çekmektedir. Baklagil polen tozları ağır olduğu için rüzgarla kolayca taşınmaz. Böcekler, özellikle de bal arıları polen tozu ve nektar toplarken bir çiçekten diğerine polen tozu taşıyarak döllenmeyi sağlarlar. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder