Organik bal bilindiği üzere çok eski zamanlardan bu yana sağlık alanında besin ve ilaç yapımında oldukça yaygın olarak kullanılan bir besin türüdür. Eski zamanlardan bu yana bal değişik bir gıda olarak bal şarabı şeklinde de tüketilmiştir. Antik Yunan zamanında alkollü içki olarak tüketilen bal şarabı günümüzde de orta Avrupa ve Baltık Denizi Ülkelerinde yaygın ve revaşta olarak kullanılmaktadır. Polonya önemli bal üreticisi ve ihracatçısı olarak bilinmektedir. Polonyanın yanı sıra İngiltere, İspanya, Fransa, Portekiz gibi ülkelerde de görülmektedir. Bal şarabı ticareti de azımsanmayacak oranda gerçekleşme olup değişik tatlarda ve çeşitte bal şarabı üretimi gerçekleştirilmektedir. Türkiye’de de oldukça önemli ticari değere sahip olan organik baldan üretilebilecek bal şarabı ticari olarak değer katabilecek bir üründür.
Bal arıları toplamış oldukları nektar özünü kursaklarında kendi enzimleri ile karıştırarak fruktoz ve glikozu ayırır ve balı oluştururken içerideki suyu uçururlar. Bal şarabı yapar iken bal ile suyun karıştırılması gerekir ki fermantasyon gerçekleşsin ve bal şarabı ortaya çıksın. Balın içerisine bir takım baharatlar, aromatik bitkiler ve bazı meyvelerin kullanımı ile tat katılmaktadır. Fermantasyondan sonra fortikasyon işlemi ve şeker ilavesi de yapılmaktadır.
Çok eski zamanlardan bu yana içecek olarak kullanılan bal şarabı aynı zamanda bakterilere karşı önleyici ve enfeksiyonları durdurucu etkisinden dolayı da olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Bu şekilde üretimi yapılan bal şarabı Dünya genelinde tüketim görmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder