Organik balın elde edildiği bitkiler arasında süpürge çalısı (calluna vulgaris) bitkisi bulunmaktadır. Giresun, Trabzon, İstanbul, Hemşin, Rize, Çoruh ve Antalya’da yaygın olarak bu bitki bulunmaktadır. Çiçeklenme zamanı ağustos ve ekim atları arasında olup süpürge çalısı önemli bir bal bitkisidir ve pembe veya mor arası çiçeklere sahiptir. Balının ise kendine özgü bir kokusu ve tadı vardır. Öyle ki bu bal bir odada kapalı bir kapta saklansa bile odaya girildiğinde kokusu duyulabilir.
Süpürge çalısının balı hafif acıdır ve oldukça da kıvamlıdır. Bu bal, süzdürülmek istendiğinde santrifüj ile petekten ayırmak çok zor olabilmektedir. Bu balın preslenerek petekten çıkarılması en uygun yöntemlerden birisi olmaktadır. Bir dönümden yaklaşık olarak 20 kilo bal alınabilmektedir. Diğer organik balın elde edildiği kestane (castanea sativa) ise fagaceae familyasındandır. Kestane ağaçları yaklaşık 30 metre yüksekliğindedir. Bursa, Tekirdağ, Balıkesir, Gemlik, Erdek, Bolu, Düzce, Kastamonu, Sinop, İzmir, Trabzon, Cevizli, Ordu, Kütahya, Samsun, Denizli, Manavgat, Belgrat Ormanı ve Akçakoca’da bulunmaktadır.
Kestane bitkisinin çiçeklenme zamanı ise haziran ve temmuz ayları arasında olmaktadır. Yaprakları uzun bir şekildedir ve 10-20 cm arasında değişiklik göstermektedir. Meyveleri ise kahve renklidir ve bu bitkiden elde edilen organik bal koyu kahverengidir. Bu balın tadı acıdır ve kendine has bir kokusu vardır. Kestane balının kristalleşmesi çok yavaştır ve kristalleştiğinde zaman çok ince granüller oluşturur. Kestane balı hakkında yapılan araştırmalarda görülmüştür ki antibiyotik özelliği taşımaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder