22 Kasım 2017 Çarşamba

Balın Yapısı

organik ürün

   Organik ba meydana getiren maddelerden kimilerinin ne kadarının çiçek özünden ne kadarının balın kendinden geldiği tam manası ile tayin edilememiştir. Balın kovanda beklemesi ile bal olgunlaşmaktadır. Ham bal çabucak ekşiyip bozula bilmektedir fakat olgun bal ise yıllarca dayanıklılık göstermektedir.
   Balın bileşiminde %17,4 oranında su bulunur ki, bu atmosferin yani havanın %58’lik bağıl, nisbi nem oranıyla dengededir. Havanın nisbi nemi %58’in altına düştüğü takdirde bal, nem kaybetmektedir ve aksi durumda da nem almaktadır. Bu sebepten dolayı organik bal katılmış hamur işi yiyecekler yumuşaklığını uzun süre korumaktadır. Balın akıcılığı nem oranı ile balı meydana getiren şeylerin cinsine bağlı olmaktadır. Isıtılan bal akışkan vaziyet almaktadır. Balın konduğu kap kapaksız ya da nem geçirici ise ve balın nem oranı %25’i bulursa kristalleşme ve bazı özelliklerinde değişme meydana gelmektedir. Balın rengi ise kalitesini belli edici bir ayrım yaratmamaktadır.
   Baldaki şeker oranı %75 civarında olup 15 çeşit şeker ihtiva edebilmektedir. 9 çeşidi kati olarak bulunmuş, 6 tanesine ise çeşitli araştırmalarda rastlanılmıştır. Balda bulunan karbonhidratların %32 veya %49’unu früktoz, yüzde %22 veya %44’ünü glikoz teşkil etmektedir. Sakkaroz oranı ise %5 civarındadır. Yüze 0,1 ve 0,2 kadar da organik asitler vardır. Bunlar ise sitrik, formik, malik, asetik, glutamik ve amino asitlerdir. Ayrıca balda en çok kalsiyum ve fosfor mineralleri bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder