Tarlacı işçi arılar tarafından toplanan bal özleri kovana getirilip kendi enzimleri ile işledikten sonra petek gözlerine aktarılarılır. Daha sonra oldukça sulu olan balın suyu uçurularak daha yoğun hale getirilir ve organik bal kıvam almış olur.
Elde edilen her çiçek ya da çam balının renginde farklılıklar gözlemlenmektedir. Bazısı çok açık sarı hatta beyaz renkli iken bazıları sarı ya da daha koyu kahverengine yakın renkler almaktadır. Örneğin akasya, Ayçiçek balı beyaza yakın bir sarılıkta iken, lavanta, turunç balı daha açık sarıya dönüktür. Karabaş, kekik, hayıt balı gibi ballar ise kahverengine yakın bir renktedir.
Balların renklerindeki bu değişim tamam ile çiçeklerdeki bal özüyle alakalı olup bal arılarının renk verdirten herhangi bir katkısı bulunmamaktadır. Bal özündeki bu değişim ise bitkinin kendi yapısına bağlı olarak değişmek ile birlikte bitkinin bulunduğu hava şartları ya da farklı toprak özelliğine sahip bölgelerde görülmektedir. Bitkilerde mevcut olan ve bitkiye rengini veren klorofil pigmentinin da nektar renginde farklılıklar oluşturduğu bilinmektedir. Yüksek rakımda bulunan bitkilerden alınan nektarların daha açık renkli olduğu gözlemlenmiştir.
Aynı zamanda Güneş ışığının çiçeğe olan etkisi de balın renginde değişkenlik göstermektedir.
Bunların dışında madensel etkilerin bulunduğu bir bölgedeki bitkilerden alınan bal özünün daha koyu olduğu yapılan araştırmalarca doğruluk kazanmıştır.
Müşteriler genellikle canlı renkli ve hoş kokulu balları tercih etmektedir. Genellikle de koyu renkli ballar tercih sebepleri olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder