Organik bal, nektarlardan ve salgılardan elde edilen bir doğal üründür. Elde edilirken bazı maddeler özellikle sorbitol ve inositol gibi şekerlerin alkolleri, arılar ve diğer böcekler için geri itici bir etki yapabilirler. Öyle ki bunları içeren salgılar, çok büyük miktarda olsalar da toplanmazlar. Bitki öz suyunda bulunan şekerlerin çok az bir kısmı %7-10 kadarı sindirim kanalında tutulur. Buna karşılık azotun tutulma oranı %50’dir.
Yaprak bitlerinin çıkardığı salgıları toplayan, sadece arılar değildir. Çok büyük miktardaki diğer böcekler de kendi hesabına, bu yapışkan maddeyi toplarlar. Özellikle karıncalar için çok çekicidir ve onlar doğrudan doğruya yaprak bitlerinin üzerindeki salgıları toplarlar. Bu olay arılarda çok nadir görülmektedir. Arılar çoğunlukla bitkinin üzerine bırakılmış ve birikmiş olan salgıları toplamakla yetinirler.
Yaprak bitinin çıkardığı salgı su gibi, saydam ve çok akıcıdır. Yaprak bitinin çıkardığı bir damlacığın hacmi, ağırlığı ve özellikle dışarı çıkarılma sıklığı, hava sıcaklığına, böceğin yaşam periyoduna ve konukçu bitkinin fizyolojik durumuna bağlı olarak çok değişkendir. Örneğin, Kızılağaç (tuberolachnus salignus) üzerinde bulunan bir ergin virgin, saatte 1,9 milimetre küp salgı çıkartabilir. Bu miktar salgıyı çıkartabilmesi için, vücut ağırlığının %33’üne eşit miktardaki bitki öz suyunu emmesi gereklidir. Yine aynı türün larvaları saatte 0,45 milimetre küp salgı çıkarırlar ki, vücut ağırlıklarına nazaran %133 oranında bitki öz suyu emmeleri gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder