30 Kasım 2017 Perşembe

Ballı Bitkilerden Yakı Otu ve Sığır Dili

organik ürün

    Arılar tarafından elde edilen organik bal, birçok şifa bulundurmakta ve bu şifa özelliği ise besin değerinden kaynaklanmaktadır. Balın besin değeri değişkenlik göstermekte ve elde edildiği bitki türüne göre de farklılık göstermektedir. Örneğin ballı bitkiler arasında yakı otu (epilobium angustifolium) bulunmaktadır. Bu genusun 21 türü ülkemizde yetişmektedir. Çok yıllık bir bitki olup çiçekleri de çingene pembesi rengindedir ve çok da güzeldir.
  Kimi ülkelerde yakı otu kültüre alınmıştır ve yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yakı otuna yüksekliği 650-3050 arasında olan yeşil alanlarda, ormanlarda ve kayalık bölgelerde rastlamak mümkündür. Bolu, Bursa, Sinop, Ankara, Ordu, Giresun, Kars, Balıkesir, Trabzon, Kütahya, Kayseri, Erzurum, Bitlis, Ağrı, Antalya, Van ve Adana şehirlerinde doğal olarak bulunmaktadır. Yakı otu balının rengi açık yeşildir. Bu bal kristalleştiği zaman yeni yağmış kara benzer ve beyaz bir renk alır. Yakı balının güzel bir tadı ve aroması vardır. Bir hektar yakı otu ekili alandan yaklaşık 600 kilo bal alınabilir.  

   Diğer ballı bitkiler arasında sığır dilini (anchuza azurea) örnek gösterebiliriz. Birçok Avrupa ülkesinde bu familyanın birçok türü süs bitkisi olarak kültüre alınmıştır. Sığır dili çok yıllık bir bitkidir. Boyu20-150 santim aralarında olabilmektedir. Çiçekleri ise koyu mavi renkte olup çok da güzeldir. Çiçeklenme dönemi nisan ayından ağustos ayına kadar sürmektedir. Sığır dili bitkisine birçok tarlalarda ve bozkırlarda rastlanabilmektedir. Sığırdili balı açık sarı renktedir ve kristalleşmesi de yavaştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder