Organik bal, birçok çeşidi bulunan ve insan sağlığı için ayrı bir öneme sahip olan bir besin maddesidir. Coğrafi konuma, içerdiği bal özlerine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Anzer balı, çam balı, çiçek balı, kekik balı gibi birçok çeşidi bulunmakta ve neredeyse her damak zevkine yarayan türü bulunmaktadır.
Örneğin kekik balı, ülkemizin bütün yüksek yayla kesimlerinde kekiğin yetişmesinden dolayı uygun bir üretim ortamına sahiptir. Kekiğin çiçeklenme zamanı mayıs ayının başı ve ağustos ayının da sonuna dek devam etmektedir. Her organik bal gibi kekik balının da faydaları oldukça fazladır. Örneğin kekik balının en büyük özelliği anti paraziter bir yapıya sahip olduğudur. Bu bal, adından da anlaşıldığı gibi kekik kokulu, açık sarı renkli ve buruk tatlı bir özelliğe sahip olan bal çeşididir. Kekik balı içerisinde birçok enzim bulunduran bir zengin içeriğe sahiptir. Kekik balı, karaciğer başta olmak üzere birçok rahatsızlığa örneğin astım, mide ve egzama gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Yüksek yerlerinde kekik yetişen Anadolu’nun birçok yeri kekik balı üretimi için uygundur.
Diğer bal çeşidi olan çiçek balı ise yayla balı olarak da bilinmektedir. Ülkemizin bitki çeşitliliği oldukça fazla olduğu için bu bakımdan üretimi önemli yerlerdedir. Çiçek balı, açık kehribar renkte ve hoş kokulu tatlı bir bal çeşididir. Sofralarda tüketimi en çok olan bal türüdür. Çiçek balı, günlük enerji kaynağınızı sağlaya bilen bir özelliğe de sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder