18 Kasım 2017 Cumartesi

Ballı Bitkiler

organik ürün

   Organik bal, günümüzde oldukça önemli doğal bir besin maddesidir. Arıların çiçek nektarlarından ve bal özlerinden elde edip işleme uğrattıkları bu besin, çevredeki bitki çeşitliliğe göre değişkenlik göstermektedir. Balın elde edildiği bitkilerden bazıları ülkemizde çok yaygın olarak yetişmektedir. Bunlara örnek olarak baklagiller familyasına ait olan kır yoncası ve diğeri de ballı babagillerden ballı babadır.
   Ülkemizde geniş çapta hayvan yemi olarak faydalanılan kır yoncası, birçok bölgemizde (Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu gibi) bulunmaktadır. Çiçekleme dönemi nisan veya ağustos aylarındadır. Kır yoncası (vicia cracca) aynı zamanda oldukça önemli bir nektar bitkisidir. Çiçek yapısı ise akasya ile benzerlik göstermektedir. Kır yoncasının nektarında %45 kadar glikoz bulunmaktadır ve yeşilimsi sarı renge sahip bu bitkiden elde edilen organik balın tadı da güzeldir. Bir dönüm kır yoncasının bulunduğu alandan yaklaşık 15 kilo bal elde edilebilir ve ballar da geç kristalleşir.

   Diğer bitkimiz olan ballı baba (stachys annua) ise ay çiçeğigillerden ve baklagillerden sonra ülkemizde çok yaygın bulunan önemli nektarlı bitkiler içeren familyalar arasında yerini almaktadır. Ballı baba, ülkemizde yaygın olarak yetişmekte ve çiçeklenme dönemi de mayıs ve eylül ayları arasındadır. Çiçeklenme döneminin uzun olması bu bitkinin önemini daha da çoğaltmaktadır. Uygun olan hava koşullarında bir dönüm ballı babadan 2-3 kilo kadar nektar toplanabilir. Bu bitkinin organik balı açık sarı renktedir ve de oldukça berraktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder