1 Aralık 2017 Cuma

Ballı Bitkilerden Lüfer Otu ve Güveyi Otu

organik bal

    Arılar, organik bal üretirken çeşitli bitkilerden yararlanmaktadırlar. Doğada bulunan bu bitkiler bal için nektar kaynağı olmakta ve bala da çeşitli bileşikler katmaktadırlar. Bu ballı bitkiler arasında lüfer otu (lotus corniculatus) bulunmaktadır. Halk arasında gazal boynuzu olarak da bilinmektedir. Lotus’un 65 türü doğal olarak ülkemizde bulunmaktadır. Çiçekleri ise altın sarısı renkte olup çok yıllıktır. Bu bitkinin çiçeklenme dönemi haziran ayında başlayıp ağustos ayına dek devam etmektedir.
    Lotus corniculatus, dağ yamaçlarında ve çayırlık alanlarda bulunmaktadır. Ankara, Bolu, Amasya, Rize, Kars, Ordu, Kütahya, Balıkesir, Niğde, Erzincan, Erzurum, Bitlis, Tatvan, Denizli, Edirne, Hakkâri, Van, Mardin, Maraş, Konya, Malatya, Muğla, Adana, Antalya, Konya, Hatay, Kayseri ve Niğde şehirlerinde bu bitkiye sıkça rastlanmaktadır. Bu bitkinin balı açık sarı renkte olup orta kalitededir. Lüfer otundan elde edilen balın kristalleşmesi ise çabuktur.
   Organik balın elde edildiği nektarlı, ballı bitkiler arasında güveyi otu (origanum vulgare) bulunmaktadır. Halk arasında mercan kök, merzen güş ya da keklik otu olarak da bilinmektedir. Origanumun 88 türü ülkemizde doğal olarak yetişmektedir. Fakat bu türlerden üçü nektarlı olarak bilinmektedir. Güveyi otu, otsu bir bitki olup çok yıllıktır. Boyu 25-80 santim arasındadır ve gövdesi dört köşelidir. Güveyi otunun çiçekleri beyaz renkte olup çiçeklenme dönemi de mayıs ayından başlayıp kasım başına kadar devam eder. Kurak ve kayalık alanlarda daha sık rastlanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder