![]() |
organik bal |
Sağlığa olan olumlu etkileriyle bildiğimiz organik bal, piyasada çıkan
taklitleriyle kafa karıştırıp aynı zamanda da sağlığı tehdit etmektedir. Balla
ilgili bilinen çok fazla yalan yanlış bilgi vardır. Örneğin bunların başında
açıkta satılan balların sağlıklı ve katkısız olduğu kanısıdır. Hâlbuki açıkta
satılan ballar, kontrol yapılmayan, içeriği bilinmeyen ballardır.
Laboratuvar ortamında test edilmediği
için açık balların içerisindeki ticari glikoz katkılarının olup olmadığını
bilemeyiz. Markalı balların yönetmelikler gereği tüm kontrolleri yaptırmaları
şarttır. Markalı balların geçirmiş olduğu testler içerilerinde barınan
maddeleri açığa çıkarıp onlar hakkında bilgi edinmemizi sağlar. Lakin açık
ballar bu tarz işlemlerden geçmedikleri için güvenilirliği muallakta kalıp
katkısız oldukları bilinmemektedir. Markalı ballar piyasaya sürülürken
kontrollerden geçerler. Açık balın içerisindeki antibiyotik, naftalin vb. İlaç
kalıntıları olabilmektedir. Bunlar tüketildiğinde, insan sağlığına olumsuz etki
etmesi muhtemel olmaktadır.
Analizler olmadan balın kalitesini ve gerçekliği tespit etmek güçtür. Balın doğallığını renginden, tadından, akışkanlığından ve kokusundan anlamak hemen hemen imkânsızdır. Sadece bize fikir verebilir ve az da olsa ayırt etmemizi sağlar. Kaliteli, sağlıklı olan doğal ballar neredeyse 70 ayrı analizden geçebilmektedir. Örneğin bu analizlerde arıya antibiyotik verilip verilmediği, bitkilerde kullanılan ilaçların bala geçip geçmediği, polen analizi ile arının hangi çiçekten polen topladığı belirlenmektedir. Bala yol kenarındaki asfalttan veya egzoz gazından zararlı maddelerin bulaşıp bulaşmadığı kontrol edilebilmektedir. Balın içerisinde kurşun, bakır, çinko gibi ağır maddelerin olup olmadığı analiz edilmektedir.
Yapılan analizler bizlere balın güvenilirliğinin raporunu vermekte, sağlığımız için olumlu veya olumsuz etkisi tespit edilmektedir. Kontrolsüz ballardan uzak durulmalı ve sahte ballardan kaçınılmalıdır.
Analizler olmadan balın kalitesini ve gerçekliği tespit etmek güçtür. Balın doğallığını renginden, tadından, akışkanlığından ve kokusundan anlamak hemen hemen imkânsızdır. Sadece bize fikir verebilir ve az da olsa ayırt etmemizi sağlar. Kaliteli, sağlıklı olan doğal ballar neredeyse 70 ayrı analizden geçebilmektedir. Örneğin bu analizlerde arıya antibiyotik verilip verilmediği, bitkilerde kullanılan ilaçların bala geçip geçmediği, polen analizi ile arının hangi çiçekten polen topladığı belirlenmektedir. Bala yol kenarındaki asfalttan veya egzoz gazından zararlı maddelerin bulaşıp bulaşmadığı kontrol edilebilmektedir. Balın içerisinde kurşun, bakır, çinko gibi ağır maddelerin olup olmadığı analiz edilmektedir.
Yapılan analizler bizlere balın güvenilirliğinin raporunu vermekte, sağlığımız için olumlu veya olumsuz etkisi tespit edilmektedir. Kontrolsüz ballardan uzak durulmalı ve sahte ballardan kaçınılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder