30 Eylül 2017 Cumartesi

Organik Baldaki Mineraller ve Kalitesini Etkileyen Etmenler

Organik balda mineral madde miktarı; %0,02 - %1,0 arasında değişiklik göstere bilmektedir. Bal içerisinde; en fazla potasyum, kalsiyum, fosfor ve daha az miktarda da sodyum, kükürt, magnezyum, silis, mangan, bakır, iyot demir ve çinko bulunmaktadır. Zengin bir mineral kaynağı olan doğal balda bulunan minareller;  potasyum (K), sodyum  (Na), kalsiyum oksit (CaO), magnezyum (Mg), demir (Fe), bakır (Cu), mangan (Mn), klor (CL), fosfor (P), kükürt (S), silika (SİO2), ve ham silika’ dır. İz halinde bulunan mineral maddeler ise krom (Cr), lityum (Li), nikel (Ni), kurşun (Pb) , kalay (Sn), çinko (Zn), osmiyum (Os), berilyum (Be), vanadyum (V), zirkonyum (Zr), gümüş (Ag), baryum (Ba), galyum (Ga), bizmut (Bi), altın (Au), germanyum (Ge) ve stronsiyum (Sr) gibi elementer halindeki  minerallerdir.


 Organik ballara uygulanan farklı işlemler, balın kalitesini önemli ölçüde etkileye bilmektedir. Bunların içerisinde sayabileceğimiz bir çok etmen mevcuttur. Depolama süresi, nem ve hasat sırasında uygulanan bir takım işlemler; ısıtma ve depolama yeri gibi etmenler, kaliteyi etkilemektedir. Kaliteyi önemli ölçüde etkileyen unsurlar arasında ; şekerlenme ve fermantasyonla sonuçlanabilen etmenler olabilir. Bu etmenlerin en önemlileri içinde; hasat sırasında uygulanan işlemler; nem, ısıtma ve depolama yapmaktır. Bunlara dikkat edildiği zaman tavsiye edilir. Dikkat edildiğin de  balın kalitesini düşürmemiş oluruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder