Organik balda
mineral madde miktarı; %0,02 - %1,0 arasında değişiklik göstere bilmektedir.
Bal içerisinde; en fazla potasyum, kalsiyum, fosfor ve daha az miktarda da
sodyum, kükürt, magnezyum, silis, mangan, bakır, iyot demir ve çinko
bulunmaktadır. Zengin bir mineral kaynağı olan doğal balda bulunan
minareller; potasyum (K), sodyum (Na), kalsiyum oksit (CaO), magnezyum (Mg),
demir (Fe), bakır (Cu), mangan (Mn), klor (CL), fosfor (P), kükürt (S), silika
(SİO2), ve ham silika’ dır. İz halinde bulunan mineral maddeler ise krom (Cr),
lityum (Li), nikel (Ni), kurşun (Pb) , kalay (Sn), çinko (Zn), osmiyum (Os),
berilyum (Be), vanadyum (V), zirkonyum (Zr), gümüş (Ag), baryum (Ba), galyum
(Ga), bizmut (Bi), altın (Au), germanyum (Ge) ve stronsiyum (Sr) gibi elementer
halindeki minerallerdir.
Organik ballara uygulanan farklı işlemler,
balın kalitesini önemli ölçüde etkileye bilmektedir. Bunların içerisinde
sayabileceğimiz bir çok etmen mevcuttur. Depolama süresi, nem ve hasat
sırasında uygulanan bir takım işlemler; ısıtma ve depolama yeri gibi etmenler,
kaliteyi etkilemektedir. Kaliteyi önemli ölçüde etkileyen unsurlar arasında ;
şekerlenme ve fermantasyonla sonuçlanabilen etmenler olabilir. Bu etmenlerin en
önemlileri içinde; hasat sırasında uygulanan işlemler; nem, ısıtma ve depolama
yapmaktır. Bunlara dikkat edildiği zaman tavsiye edilir. Dikkat edildiğin de balın kalitesini düşürmemiş oluruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder