Organik
kekik balını incelemeden önce kekik ne tür bir bitkidir ona bir göz atalım.
Kekik bitkisi: genusun beş farklı cinsinden çok nektarlı bitki olarak
bilinmektedir. Genellikle kırsal bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Türkiye
de özellikle Ankara - Çankırı - Kastamonu - Bolu - Amasya - Trabzon ve Kütahya'nın tepeleri ve dağların da doğal ortam
da yoğun bir şekil de yetişir. Kekik bitkisinin bileşimin de “Timol“ içerikli
uçucu bir yağ bulunur. Kekik bitkisinin çiçeklenme dönemi Mayıs ayının
başlarından Ağustos ayının sonlarına kadar devam etmektedir. Kekik balı şeffaf altın
sarısı rengindedir. Lezzeti ve aromalı tadı çok beğenilir. Organik kekik balı
içindeki enzimler bakımından çok zengin baldır. Antiparaziter özelliği etkisi
ile bilinen bir bal cinsidir. Bu etkisi timol denilen terpenik içeriğinden
dolayıdır.
Kekik
balı nezle ve gribi kısa süre de iyileştirme özelliği olan bir baldır. Ayrıca
yaraları iyileştirici özelliği de vardır. Kekik balı bal türleri arasın da çok
fazla özeliğe sahip olan bir bal türüdür. Kekik bitkisinden öz toplayarak arıların ürettiği şeffaf mis
gibi kekik kokulu, mayhoş bir tadı olan organik baldır. Karaciğer önde olmak üzere
mide , astım, bronşit ve egzama hastalıklarına şifa kaynağı olduğu söylenebilir
. Kekik balının içerdiği maddelerce zengin oluşu özellikle sağlıklı hayat
sürdürmek için kullanılan besinlerin başın da gelen gıda maddeleri arasında
yeri vardır. Kekik balının içeriği: Glikoz ve levüloz (Yüzde yetmiş – Yüzde
yetmiş beş) sakkaroz (Yüzde iki – üç ) dekstrin ve vitaminler bulunur. İçeriğinin üretilen bölgeye ve balın cinsine
bağlı olarak değişiklik gösterebilir .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder