20 Ekim 2017 Cuma

Balın Sindirim Sistemimize Faydası

organik bal
  Yürütülen çalışmalarda, organik balın sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde yardımcı olup iyi geldiği ortaya konulmuştur. Önemli olarak mide ülserinin etkeni gösterilen helicobacter pylorinin gelişimi üzerine inhibe edici, önleyici özelliğinin olduğu ve hastalığın gerilemesinin sağlandığı belirtilmektedir. Balın tavşanlara oral olarak verilmesinin sonrasında gastrointestinal sistemlerinde bulunan glisirizin ve gliseritik miktarının azaldığı bulunmuştur.
    Başka araştırmalarda, organik balın hastalara verilmesiyle, vasküler permeabilitede olumlu yönde etki gözlemlenmiştir. Soğuk tüketilen organik balın midedeki asit sekresyonunu stimüle edip, canlandırırken, bunun tersi olarak sıcak balın asit sekresyonunu intibe edip önlediği, bundan dolayı da midede yüksek asidite sonucunda ülserleşmenin ortaya çıkmasını engellediği ortaya çıkarılmıştır. Bir grup araştırmacı, deneysel olarak dört gün boyunca kolitli farelere bal verip sonrasında alınan biyopsi örneklerinin biyokimyasal ve histopatolojik incelemelerinde, balın kolitiste gözlemlenen asetik asit indirgemesine karşı bir etkili olma durumunun olduğu ve kolitisteki yıkımlanmanın ise azaldığı saptamışlardır.

      Diğer bir yapılan araştırmada ise sukroz, glikoz, maltoz, fruktoz ve bal, oral yol ile deney amaçlı farelere verilmiştir. Verildikten sonra yapılan incelemelerde, mide lezyonlarının korunduğu ve kanlı mide lezyonlarında büyük oranda iyileşmenin görüldüğü, mide asit içeriğinin de düzeldiği belirtilmiştir. Bunlara ek olarak da asidoza engel olması, yağ sindirimini kolaylaştırması, iştah açıcı olması, bağırsak sistemini düzenlemesi bakımından da organik bal oldukça faydalı ve sindirim sistemi üzerinde olumlu, faydalı etkilere sahiptir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder