![]() |
organik bal |
Yürütülen çalışmalarda, organik balın sindirim sistemi hastalıklarının tedavisinde yardımcı
olup iyi geldiği ortaya konulmuştur. Önemli olarak mide ülserinin etkeni
gösterilen helicobacter pylorinin gelişimi üzerine inhibe edici, önleyici
özelliğinin olduğu ve hastalığın gerilemesinin sağlandığı belirtilmektedir.
Balın tavşanlara oral olarak verilmesinin sonrasında gastrointestinal
sistemlerinde bulunan glisirizin ve gliseritik miktarının azaldığı bulunmuştur.
Başka araştırmalarda, organik balın
hastalara verilmesiyle, vasküler permeabilitede olumlu yönde etki
gözlemlenmiştir. Soğuk tüketilen organik
balın midedeki asit sekresyonunu stimüle edip, canlandırırken, bunun tersi
olarak sıcak balın asit sekresyonunu intibe edip önlediği, bundan dolayı da
midede yüksek asidite sonucunda ülserleşmenin ortaya çıkmasını engellediği
ortaya çıkarılmıştır. Bir grup araştırmacı, deneysel olarak dört gün boyunca
kolitli farelere bal verip sonrasında alınan biyopsi örneklerinin biyokimyasal
ve histopatolojik incelemelerinde, balın kolitiste gözlemlenen asetik asit
indirgemesine karşı bir etkili olma durumunun olduğu ve kolitisteki
yıkımlanmanın ise azaldığı saptamışlardır.
Diğer bir yapılan araştırmada ise sukroz,
glikoz, maltoz, fruktoz ve bal, oral yol ile deney amaçlı farelere verilmiştir.
Verildikten sonra yapılan incelemelerde, mide lezyonlarının korunduğu ve kanlı
mide lezyonlarında büyük oranda iyileşmenin görüldüğü, mide asit içeriğinin de
düzeldiği belirtilmiştir. Bunlara ek olarak da asidoza engel olması, yağ
sindirimini kolaylaştırması, iştah açıcı olması, bağırsak sistemini düzenlemesi
bakımından da organik bal oldukça
faydalı ve sindirim sistemi üzerinde olumlu, faydalı etkilere sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder