19 Ekim 2017 Perşembe

Çiçek Balı Nedir?

organik bal
    Yiyeceklerimizin arasında oldukça yüksek besin değerlerine sahip olan organik bal, sağlığımız açsından oldukça önemli bir yere sahiptir. Balın çeşitlerinden olan çiçek balı, bal arısının bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektaryumlardan topladığı nektarın, vücutlarındaki bezlerden salgılanan maddelerle karıştırarak zenginleştirmesi ve peteklerde bunları olgunlaştırması sonucu elde edilmektedir.
     Nektar, bal arılarının karbonhidrat ihtiyacını karşılamaktadır. Bal arıları nektarı dilleriyle topladıktan sonra bal mideleri denilen organlarında kovana taşıyarak petek gözlerine depolarlar. Nektar, bazı eğrelti otları, gymnospermlerdeve birçok angiospermde özelleşmiş salgı bezleri olan nektaryumlar tarafından salgılanmaktadır.  Nektaryumlar bitkilerde bulunduğu konum itibari ile floral ve ekstra floral olmak üzere iki çeşittir. Angiospermlerin floral nektaryumları, çiçeğin iç bazalinin yanında bulunmakta ve çoğunlukla sadece floemile bağlantılıdır. Türkiye’de üretilmekte olan balların büyük bir bölümü çiçek kaynaklı ballardır. Bu ballar, mineral madde, düşük kül, sukroz ve yüksek oranda invert şekerler içermektedir.
     Organik bal, altın değerinde önem görmekte, anti bakteriyel ve anti mantar özellikleriyle de en sağlıklı doğal besinlerden birisi olmaktadır. Doğallığının getirdiği mucizevi etkilerle birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Balın doğal şekerli tadının miktarı, sahip olduğu çeşide göre değişiklik göstermektedir.
    Çiçek balının önemi, kaliteli cins arılar ve özel üretimler sonucu meydana gelmesidir. Hiçbir katkı maddesi içermeyen doğal bir bal olarak doğadan bizlere sunulmaktadır. İç hastalıklar konusunda tavsiye edilen çiçek balı, vücudun daha dinç ve zinde olmasına fayda sağlamaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder