![]() |
organik bal |
Yiyeceklerimizin arasında oldukça yüksek
besin değerlerine sahip olan organik bal,
sağlığımız açsından oldukça önemli bir yere sahiptir. Balın çeşitlerinden olan
çiçek balı, bal arısının bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektaryumlardan
topladığı nektarın, vücutlarındaki bezlerden salgılanan maddelerle karıştırarak
zenginleştirmesi ve peteklerde bunları olgunlaştırması sonucu elde
edilmektedir.
Nektar, bal arılarının karbonhidrat
ihtiyacını karşılamaktadır. Bal arıları nektarı dilleriyle topladıktan sonra
bal mideleri denilen organlarında kovana taşıyarak petek gözlerine depolarlar.
Nektar, bazı eğrelti otları, gymnospermlerdeve birçok angiospermde özelleşmiş
salgı bezleri olan nektaryumlar tarafından salgılanmaktadır. Nektaryumlar bitkilerde bulunduğu konum
itibari ile floral ve ekstra floral olmak üzere iki çeşittir. Angiospermlerin
floral nektaryumları, çiçeğin iç bazalinin yanında bulunmakta ve çoğunlukla
sadece floemile bağlantılıdır. Türkiye’de üretilmekte olan balların büyük bir
bölümü çiçek kaynaklı ballardır. Bu ballar, mineral madde, düşük kül, sukroz ve
yüksek oranda invert şekerler içermektedir.
Organik bal, altın
değerinde önem görmekte, anti bakteriyel ve anti mantar özellikleriyle de en
sağlıklı doğal besinlerden birisi olmaktadır. Doğallığının getirdiği mucizevi
etkilerle birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Balın doğal şekerli
tadının miktarı, sahip olduğu çeşide göre değişiklik göstermektedir.
Çiçek balının önemi, kaliteli cins arılar
ve özel üretimler sonucu meydana gelmesidir. Hiçbir katkı maddesi içermeyen
doğal bir bal olarak doğadan bizlere sunulmaktadır. İç hastalıklar konusunda
tavsiye edilen çiçek balı, vücudun daha dinç ve zinde olmasına fayda
sağlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder