21 Ekim 2017 Cumartesi

Organik Balda Kristalleşme

 Organikbalın en büyük özelliklerinden birisi, kristalleşmesidir. Balın kristalleşmesi doğal bir olaydır. Organik balın glikoz oranının doymuş hale gelmesi sonucunda, glikoz moleküllerinin kristalleşmesi olarak tanımı yapılabilir. Peki organik balda kristalleşmeye yol açan nedir?  Bu yazımızda sizlere bunu açıklayalım.
organik bal

     Kristalizasyon bazen bala şeker şurubu katılmış olma durumu algısını yaratmaktadır halbuki bu durum tam tersidir. Çünkü şeker şurubu ilave edilen ballar, çok uzun zaman kristalleşmeden durur. Saf, organik ballar ise özelliklede kış aylarında ve soğukta yaklaşık 14 derece civarlarında, muhafaza edildiği zaman birkaç ay gibi zaman diliminde kristalleşmektedir. Fakat yanlış anlaşılmamalıdır ki bu, balın tüketilmesine engel değildir. Organik bal, kristalleşmiş haliyle de tüketile bilinir. Eğer kristalleşmeyi gidermek istiyor iseniz kırk beş dereceyi geçmeyecek bir suya, temas ettirmeden kavanozunuzu koyun ve kristallerin çözülmesini bekleyin.

    Organik bal, tamamen saf ve doğal bir doğadan gelen üründür. Sahip olduğu nitelikler balın elde edilmiş olduğu yöreye, mevsime, nektar toplanılan çiçeğe ve de arıların cinsine göre bile değişmektedir. Bu bakımdan balın akışkanlığı, kıvamı, aroması ve lezzeti açısından, tekdüze ve standart bir baldan bahsedilemez. Organik balın içerisine herhangi bir şey eklemek, yapısından bazı şeyleri uzaklaştırmak onun içeriğini değiştirip bozacaktır. Bu yüzden organik balın akışkanlığı ve kıvamı, balın elde edildiği çiçeklere, yöreye, çevreye ve arıya göre değişkenlik gösterip bunlarla bağlantılıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder