Organikbalın en büyük özelliklerinden birisi, kristalleşmesidir. Balın
kristalleşmesi doğal bir olaydır. Organik
balın glikoz oranının doymuş hale gelmesi sonucunda, glikoz moleküllerinin
kristalleşmesi olarak tanımı yapılabilir. Peki organik balda kristalleşmeye yol açan nedir? Bu yazımızda sizlere bunu açıklayalım.
![]() |
organik bal |
Kristalizasyon bazen bala şeker şurubu
katılmış olma durumu algısını yaratmaktadır halbuki bu durum tam tersidir.
Çünkü şeker şurubu ilave edilen ballar, çok uzun zaman kristalleşmeden durur.
Saf, organik ballar ise özelliklede
kış aylarında ve soğukta yaklaşık 14 derece civarlarında, muhafaza edildiği zaman
birkaç ay gibi zaman diliminde kristalleşmektedir. Fakat yanlış
anlaşılmamalıdır ki bu, balın tüketilmesine engel değildir. Organik bal, kristalleşmiş haliyle de
tüketile bilinir. Eğer kristalleşmeyi gidermek istiyor iseniz kırk beş dereceyi
geçmeyecek bir suya, temas ettirmeden kavanozunuzu koyun ve kristallerin
çözülmesini bekleyin.
Organik bal, tamamen saf
ve doğal bir doğadan gelen üründür. Sahip olduğu nitelikler balın elde edilmiş
olduğu yöreye, mevsime, nektar toplanılan çiçeğe ve de arıların cinsine göre
bile değişmektedir. Bu bakımdan balın akışkanlığı, kıvamı, aroması ve lezzeti
açısından, tekdüze ve standart bir baldan bahsedilemez. Organik balın içerisine herhangi bir şey eklemek, yapısından bazı
şeyleri uzaklaştırmak onun içeriğini değiştirip bozacaktır. Bu yüzden organik balın akışkanlığı ve kıvamı,
balın elde edildiği çiçeklere, yöreye, çevreye ve arıya göre değişkenlik
gösterip bunlarla bağlantılıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder