29 Eylül 2017 Cuma

Organik Baldaki İstenmeyen Kalıntılar

Biyolojik kalıntılar: Mikroorganizmalar mikroskop yardımı ile görülebilen minik canlı formlardır. İnsanların yaşamları için tehlikeli arz eden mikroorganizmalara “patojenler” denilmektedir. Organik balda bulunan mikroorganizmalar mayalar ve spor oluşturan bakteri ve virüslerdir. Clostridium botulinum gibi. Balın sağımından depolanmasına kadar geçen süreçte bulaşabilen mikroorganizmalar olabilir. Bunu önlemenin en önemli ve gerekli yolu temizlik ve hijyen kurallarına uymaktır. Dezenfeksiyon şartlarına uygun davranmamak bal yapısını da bozulmalara ve bakteri oluşması sebep olmaktadır. bu durumsa hiç istenmeyen bir durumdur.
Clostridium botulinum sporları bir yaşın altındaki çocuklar da bebek botulizmi adı verilen hastalığa sebep olmaktadır. Bundan dolayı bir yaşın altındaki bebeklere bal yedirmek sakıncalıdır. Clostridium botulinum petek ballarda daha yoğun olduğu araştırmalar sonucun da belirlenmişter. Ballarda bulunan mayalar ve bakteriler  fermantosyana sebep oldukları için balın bozulmasına neden  olmaktadırlar. Nem ve maya miktarı fermente olmada etkilidir.  Yüzde  20’ den fazla su içeren ballar da fermente olma olasılığı daha yoğundur. on  derecenin altındaki balda mayalar ve bakteriler üreyemez. Saklama öncesi balın pastörize edilmesi (altmış üç derece de 7,5 dakika altmış derece de 1 dakika ) fermantasyon engel olmaktadır.         


Kimyasal (ilaç artıkları) kalıntılar: Çiçek koruma ve veteriner ilaçlarının kalıntıları(kimyasal artık) söz konusudur. Kalıntının olması gereken sınırları vardır. Maksimum kalıntı oranı (MRL) . MRL değerinin üzerinde kalıntı olması risk olabilir.  Veteriner ilaç kalıntıları)kimyasal artıklar) , naftalin, çiçek koruma ilaç kalıntıları, teneke boya ambalaj malzemelerinden meydana gelen, ağır metaller, kurşun, çinko arsenik olması ihtimali olabilir. Dezenfeksiyon malzemesi kalıntıları (kostik soda) dezenfeksiyon suyundan bulaşma olabilir. Bal da kimyasal kalıntısı olmaması için kimyasal maddeler ve arı ilaçları arılara ilkbaharın başı yani nektar toplama zamanından önce ve sonbaharın sonun da (bal hasadından sonra ) verilmelidir. Kalıntı pestisit en fazla 0’01miligram,kilogram olmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder