Biyolojik
kalıntılar: Mikroorganizmalar mikroskop yardımı ile görülebilen minik canlı
formlardır. İnsanların yaşamları için tehlikeli arz eden mikroorganizmalara
“patojenler” denilmektedir. Organik balda bulunan mikroorganizmalar mayalar ve
spor oluşturan bakteri ve virüslerdir. Clostridium botulinum gibi. Balın
sağımından depolanmasına kadar geçen süreçte bulaşabilen mikroorganizmalar
olabilir. Bunu önlemenin en önemli ve gerekli yolu temizlik ve hijyen
kurallarına uymaktır. Dezenfeksiyon şartlarına uygun davranmamak bal yapısını
da bozulmalara ve bakteri oluşması sebep olmaktadır. bu durumsa hiç istenmeyen
bir durumdur.
Clostridium
botulinum sporları bir yaşın altındaki çocuklar da bebek botulizmi adı verilen
hastalığa sebep olmaktadır. Bundan dolayı bir yaşın altındaki bebeklere bal
yedirmek sakıncalıdır. Clostridium botulinum petek ballarda daha yoğun olduğu
araştırmalar sonucun da belirlenmişter. Ballarda bulunan mayalar ve bakteriler fermantosyana sebep oldukları için balın
bozulmasına neden olmaktadırlar. Nem ve
maya miktarı fermente olmada etkilidir.
Yüzde 20’ den fazla su içeren
ballar da fermente olma olasılığı daha yoğundur. on derecenin altındaki balda mayalar ve
bakteriler üreyemez. Saklama öncesi balın pastörize edilmesi (altmış üç derece
de 7,5 dakika altmış derece de 1 dakika ) fermantasyon engel olmaktadır.
Kimyasal
(ilaç artıkları) kalıntılar: Çiçek koruma ve veteriner ilaçlarının kalıntıları(kimyasal
artık) söz konusudur. Kalıntının olması gereken sınırları vardır. Maksimum
kalıntı oranı (MRL) . MRL değerinin üzerinde kalıntı olması risk olabilir. Veteriner ilaç kalıntıları)kimyasal artıklar)
, naftalin, çiçek koruma ilaç kalıntıları, teneke boya ambalaj malzemelerinden
meydana gelen, ağır metaller, kurşun, çinko arsenik olması ihtimali olabilir.
Dezenfeksiyon malzemesi kalıntıları (kostik soda) dezenfeksiyon suyundan
bulaşma olabilir. Bal da kimyasal kalıntısı olmaması için kimyasal maddeler ve
arı ilaçları arılara ilkbaharın başı yani nektar toplama zamanından önce ve
sonbaharın sonun da (bal hasadından sonra ) verilmelidir. Kalıntı pestisit en
fazla 0’01miligram,kilogram olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder