18 Ocak 2018 Perşembe

Ballı Kolay Uygulamalar

organik bal

Hayıtbalının rengi ve tadı tahmin edilebileceği gibi tarlacı bal arılarının dolaştığı çiçek özlerinin içeriğine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Balın rengi saydam yani şeffaftan koyu kahverengine kadar değişkenlik göstermektedir. Tat olarak da kıvam olarak da değişkenlik gösteren organik bal çeşitlilik gösterir. Açık renkli olan ballar daha hafif bir tada sahip iken, koyu renkli olan ballar ise daha yoğun tada sahiptir hatta acı tatlı ballarda mevcuttur.
Süzme çiçek balları petekli çerçevelerin sırrı alındıktan sonrasında bal süzme makinelerinin kolları çevrilerek merkez kaç kuvvetinden yararlanılarak elde edilir.
Petekli ballara bakıldığı zaman ise içinde en çok balı muhafaza eden ve altıgen hacimli yapıdadırlar. Kabarmış petekler arıların balı depo edeceği en büyük alana haizdir.
Organik bal oda sıcaklığında saklanması ihtiyaç duyulan bir besindir. Saklamak için mutfak dolaplarınızı veya kilerlerinizi kullanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan husus balın direk olarak güneş ışığına maruz bırakılmaması gerekmektedir. Balınızı buzdolabına koyarsanız donma hızlanacak ve kristalleşecektir. Kristallenme baldaki akışkanlığı azaltır. Yemede güçlük meydana getirmektedir. Balın içerisinde polen ve diğer arı ürünleri ne kadar fazla ise baldaki kristallenme o kadar hızlı ve çok olmaktadır.

Evindeki ballarınız donuyor ise bilin ki gerçek bal almışsınız anlamına gelir. Donan balınızı 45 derece sıcaklığı geçmeyecek şekilde ısıtarak yeniden tüketmeye devam edebilirsiniz. Balın kaynamamasına dikkat edilmelidir. Baldaki HMF değeri yükselir ise kanserojen özelliği artış gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder