Hayıtbalının rengi ve tadı tahmin edilebileceği gibi tarlacı bal arılarının
dolaştığı çiçek özlerinin içeriğine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
Balın rengi saydam yani şeffaftan koyu kahverengine kadar değişkenlik
göstermektedir. Tat olarak da kıvam olarak da değişkenlik gösteren organik bal
çeşitlilik gösterir. Açık renkli olan ballar daha hafif bir tada sahip iken,
koyu renkli olan ballar ise daha yoğun tada sahiptir hatta acı tatlı ballarda
mevcuttur.
Süzme
çiçek balları petekli çerçevelerin sırrı alındıktan sonrasında bal süzme makinelerinin
kolları çevrilerek merkez kaç kuvvetinden yararlanılarak elde edilir.
Petekli
ballara bakıldığı zaman ise içinde en çok balı muhafaza eden ve altıgen hacimli
yapıdadırlar. Kabarmış petekler arıların balı depo edeceği en büyük alana
haizdir.
Organik
bal oda sıcaklığında saklanması ihtiyaç duyulan bir besindir. Saklamak için
mutfak dolaplarınızı veya kilerlerinizi kullanabilirsiniz. Burada dikkat
edilmesi ihtiyaç duyulan husus balın direk olarak güneş ışığına maruz
bırakılmaması gerekmektedir. Balınızı buzdolabına koyarsanız donma hızlanacak
ve kristalleşecektir. Kristallenme baldaki akışkanlığı azaltır. Yemede güçlük
meydana getirmektedir. Balın içerisinde polen ve diğer arı ürünleri ne kadar
fazla ise baldaki kristallenme o kadar hızlı ve çok olmaktadır.
Evindeki
ballarınız donuyor ise bilin ki gerçek bal almışsınız anlamına gelir. Donan
balınızı 45 derece sıcaklığı geçmeyecek şekilde ısıtarak yeniden tüketmeye
devam edebilirsiniz. Balın kaynamamasına dikkat edilmelidir. Baldaki HMF değeri
yükselir ise kanserojen özelliği artış gösterir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder