Bal arılarının ürettiği balmumu ile diğer arılardan edinilen mumlar arasındaki farklar detaylı bir araştırmaya tabi tutulmamıştır. Doksan üç farklı kaynaktan elde edilen verilere göre balmumu bileşimi ve arıların içerisine koydukları organik bal hakkında bir takım veriler elde edilmiştir. Apis mellifera adansonii türü Afrika’daki ülkelerden ürettiği balmumu sebebi ile ihraç edilen bal arısı türlerindendir. Türkiye’de bulunan bal arısı Apis mellifera’nın Afrika’daki bal arısının ürettiği balmumu ile aynı özelliklere sahip olduğu düşünülmektedir. İki bal arısı türünün de aynı hidrocarbona sahip olduğu bilinmektedir.
Asya Kıtasından elde edilen balmumlarının içeriğinin önemli oranda farklılık gösterdiği söylenebilir. Bu bal mumları kesinlikle Apis mellifera arısının yaptığı balmumunun kesinlikle önüne geçemez. Diğer ülkelerdeki bal arılarının ürettiği balmumu ile Apis melliferanınki arasında değişkenlikler mevcut olup asit değerleri 6 ila 8 yani asitlik seviyesi düşük iken ester değerleri seksenaltı ila doksan arasındadır. Çin’de ise bilinmeyen türler için aynı değerler mevcut olduğu gözlemlenmiştir.
Apis mellifera yani Türkiyedeki bal arılarının asit esterleri, diesterleri, poliesterleri diğer türlerden kat be kat daha fazla olduğu yapılan araştırmalarca görülmüştür. Türkiye’deki bal arılarınınürettiği balmumları daha yumuşak aynı zamanda daha elastik bir yapıya sahiptir. Örneğin bumble türü arıların ürettiği balmumu otuz ila kırk derece arasında erime noktasını yakalamaktadır.
Görüldüğü gibi Dünya’da birçok bal arısı türü bulunmakta ve üretilen balmumunun içeriği hepsinde farklılık göstermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder