5 Ekim 2017 Perşembe

Organik Balın Fiziksel Özellikleri

organik bal
 Koyu kahveden saydamlığa kadar farklı renklere hâkim olabilen organik bala renk veren maddeler, karoten, klorofil, ksantofil ve bileşimi bilinmeyen arı ve yeşil rengi meydana getiren bitki pigmentleridir. Her organik balın kendine has bir tadı ve kokusu bulunmaktadır. Balın aroması, çeşitli çiçeklerin nektarlarında bulunan özelliklere göre değişebilmektedir. Aroma maddeleri daha çok ham madde olan nektarlardan gelmekte olup nektar da hangi bitkilerden toplanmış ise bitkinin aromasını balda tatmak mümkündür.
   Organik bal, içerisindeki polene bağlı olarak özel bir kokuya sahiptir. Yenilirken bu kokular kolayca hissedilebilmektedir. Ballar çok ısıtıldığı takdirde aroma maddelerinin büyük bir kısmını kaybeder. Kendisinden baskın bir kokuya sahip başka bir maddeyle saklanırsa, o maddenin kokusunu çekebilme özelliğine sahiptir. Balın aynı zamanda akıcılığa karşı koyma(viskozite) özelliği vardır.
   Balın kıvamını, nektarın alındığı bitki çeşidine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Balın bulanıklığı veya duruluğu içerisindeki hava kabarcıklarına, su oranına ve kolloid (küçük boyutlu tanecikler) maddelere göre fazla veya az olmasına bağlıdır. Balın özgül ağırlığı ise içerisindeki su miktarına ve sıcaklığına bağlı olmaktadır. Bal, bulunduğu ortamdaki havanın nemini çekem özelliğine sahiptir. Balın havadan nem alması, özel yapısına, şeker oranına ve içerisindeki su miktarına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.
  Son olarak balların büyük bir kısmı kristalleşmeye eğilimlidir. Bu eğilim, balın içerdiği su, glikoz ve fruktoz oranlarına ve sıcaklığa bağlı olarak değişebilmektedir. Kristalizasyon, içindeki glikozun tanecikler haline gelmesi sonucu balın akıcılığını az ya da çok olarak kaybetmesi olayıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder