![]() |
organik bal |
Beslenme, büyüme ve sağlıklı
yaşama açısından önemli bir rolü olan organik
bal sayısız derde deva olduğunu bizlere ispatlamıştır. Lakin balın bir
türü vardır ki çeşitli olumsuzluklara sebebiyet verebilmektedir. Bu tür halk
arasında ‘’acı bal’’ veya ‘’tutan bal’’ diye bilinmektedir.
Arıların
orman gülü (komar- Rhododendron) çiçeklerinden elde ettiği, halk arasında ‘’bal
tutulması’’ denilen olaya (deli bal zehirlenmesi) sebep olan arı ürününe deli
bal denilmektedir. Orman gülü, Türkiye’de, Karadeniz ikliminin görüldüğü
görüldüğü 0-3000 metre yükseklik aralığında yetişmektedir. Mayıs ayında deniz
seviyesinde açan çiçekler yüksek alanlarda yaz süresince açık durumdadır.
Yaprakları, dalı, çiçekleri de zehirli olan bitkiye halk arasında kuzu katili,
dana katili de denmektedir.
Deli balı, bu bala alışkın olmayan kişiler az miktarda tüketse bile sağlık sorunlarının oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu bal, Avrupa’da doktor gözetiminde ve kontrolünde tansiyon düşürücü olarak kullanılmaktadır. Acı balın içinde yer alan grayanoksin maddesi zehirlenmeye neden olan maddedir. Belirtilerini söyleyecek olursak; kalp ritmi bozukluğu, deride ve gözde kızarma, boğazda yanma, kusma, bulantı, tükürükte artma, burunda kaşıntı, bulanık görme veya geçici yaşanan körlük, baş dönmesi ve ağrısı, tansiyon düşüklüğü, ishal, bilinç kaybı. Bir kaşık tüketildiğini zaman genellikle 1-1,5 saat zaman diliminde etkileri görülmeye başlanır. Hafif yaşanan etkiler tıbbi müdahaleye gerek kalmadan 24 saat içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Kaynatılarak veya bekletilerek zehirli etkisi ortadan kalkan deli bal, kahverengi renktedir.
Halk tıbbında mide ağrısı, şeker ve tansiyon, bağırsak rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Bir çay kaşığından fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Deli bal zehirlenmesi tıbbi bir müdahale yapılmadığı takdirde ölümlere sebep olmaktadır. Deli balın 1983 yılında tıbbi olarak tanımlandığı sıralarda ölüm vakalarına rastlanılmıştır. Son yıllardaki deli bal zehirlenmelerinin çoğu Türkiye’de kendisini göstermektedir.
Deli balı, bu bala alışkın olmayan kişiler az miktarda tüketse bile sağlık sorunlarının oluşmasına sebebiyet vermektedir. Bu bal, Avrupa’da doktor gözetiminde ve kontrolünde tansiyon düşürücü olarak kullanılmaktadır. Acı balın içinde yer alan grayanoksin maddesi zehirlenmeye neden olan maddedir. Belirtilerini söyleyecek olursak; kalp ritmi bozukluğu, deride ve gözde kızarma, boğazda yanma, kusma, bulantı, tükürükte artma, burunda kaşıntı, bulanık görme veya geçici yaşanan körlük, baş dönmesi ve ağrısı, tansiyon düşüklüğü, ishal, bilinç kaybı. Bir kaşık tüketildiğini zaman genellikle 1-1,5 saat zaman diliminde etkileri görülmeye başlanır. Hafif yaşanan etkiler tıbbi müdahaleye gerek kalmadan 24 saat içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Kaynatılarak veya bekletilerek zehirli etkisi ortadan kalkan deli bal, kahverengi renktedir.
Halk tıbbında mide ağrısı, şeker ve tansiyon, bağırsak rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Bir çay kaşığından fazla tüketilmemesi önerilmektedir. Deli bal zehirlenmesi tıbbi bir müdahale yapılmadığı takdirde ölümlere sebep olmaktadır. Deli balın 1983 yılında tıbbi olarak tanımlandığı sıralarda ölüm vakalarına rastlanılmıştır. Son yıllardaki deli bal zehirlenmelerinin çoğu Türkiye’de kendisini göstermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder