11 Ekim 2017 Çarşamba

Balın Kimyasal Yapısı

organik bal
  Çeşitli bitki türlerinden elde edile organik ballar, genel anlamda içerisindeki maddeler sebebiyle insan bünyesinde enerji ve sağlık kaynağı olarak önem kazanmaktadır. Her bir çeşidinin daha yararlı olduğu gün geçtikçe yapılan araştırmalarla desteklenmektedir. 
  Genel olarak balların toplanıp elde edildiği değişik bitki kaynaklarına göre çeşitli aroma, renk, tat, yoğunluk ve kristalize sahip oldukları tespit edilmiştir. Aynı şekilde de ballarda akıcılık kimyasal bileşimi, rutubet, şekerler, enzimler, asitler, vitaminler, kolloidal maddeler ve bileşimi bilinmeyen maddeler bakımından değişik oldukları bildirilmişlerdir. Uzun yıllar bal içerisinde sadece formik asit bulunduğu bilinmekteydi. Lakin zamanla yapılan araştırmalar geliştikçe, analizler arttıkça asetik, bütirik, sitrik, formik, okzalik, kapoik, malik, suksiniletannik, tartarik ve velarikasidlerin varlığı tespit edilmiştir. Balın pH değeri 3,29 ile 4,87 arasında değişebilmektedir.
  Çeşitli araştırıcılık bal içerisinde diyastaz veya nikotin amilaz, katalaz, invertaz, oksidaz, fosfotaz enzimlerini tespit edip bulmuşlardır. Bu enzimlerin bir kısmı bitkiden gelmekte bir kısmı da arının başındaki bezlerden salgılanmaktadır. Vitamin konusunda ise, eskiden balda vitamin olmadığı veya çok az bulunduğu düşüncesi vardı fakat biyolojik ve kimyasal araştırmalar sonucunda görüldü ki bal içerisinde tiamin, askorbik asit, riboflavin, niasin, pantotenik asit ve az miktarda da biotin, folik asit bulunmuştur.
  Bal içerisindeki minerallerin miktarı %0,02- %1,0 civarındadır. Bu mineraller klor, potasyum, kükürt, sodyum, kalsiyum, silisyum, magnezyum, mangan, demir ve bakırdır. Bunlar içerisinde ise potasyum, fosfor ve kalsiyum fazla bulunabilmektedir.
  Son olarak ise çeşitli araştırmacılar bal içerisinde az miktarda albuminoidlerin ve protein yapı taşları durumunda olan amino asitlerin olduğu tespit edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder