9 Aralık 2017 Cumartesi

Organik Balın İçeriği

organik ürün

  Organik balın içerisinde yaklaşık %15-20 arasında su bulunmaktadır. Nektar alınan çiçeğinin kaynağına göre balın içeriğindeki gözlenen değişikliklere ve farklılıklara bağlı olarak fizyolojik etkilerinde de değişiklikler görülebilmektedir. Örneğin, Batı İspanya’nın Atlantik kıyısından alınan farklı (kestane, mürver, süpürge çalısı, ökaliptus, kavun ve polifloral) kaynaklı bal örneklerinde yapılan içerik analizinde, içerik oranlarında belirgin değişim ortaya konulmuştur.   Balın içerisindeki diğer maddeler ise:
  • Total karbonhidrat oranı %64,9-78,1
  • Protein oranı %0,59-1,0
  • Toplam minerallerin oranı %0,131-0,296
  • Total fenolik made %0,078-0,181
  • Flavonoitlerin oranı ise %0,004-0,01’dir.
 Protein, mineral ve flavonoit içeriği açısından en zengin balın, kavun ve kestane balı olduğu, bundan dolayı ise bu iki balın en yüksek antioksidan etkiyi gösterdiği, ökaliptus ve mürver ballarının ise de bu içerikler açısından en düşük bir orana sahip olduğu tespit edilmiştir. Özellikle kestane ve kavun balları düşük sodyum (3,9 mg ve 5,5 mg7 100 g bal) ve yüksek potasyum (239,7 mg ve 234,3 mg/ 100 g bal) seviyesi ile dikkati çekmektedir. Bu açıdan kestane ve kavun ballarının kalp hastaları için ideal diyebileceğimiz bir besin oldukları düşünülmektedir. Genel olarak yüzde seksen gibi yüksek oranda karbonhidrat içeren balın yüksek glisemik indekse sahip olduğu fikri hâkim bir kanıdır. Fakat yapılan çalışmalar balın früktoz içeriği ile glisemik indeksi arasında karşıt bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder