Organik
balın içerisinde yaklaşık %15-20 arasında su bulunmaktadır. Nektar
alınan çiçeğinin kaynağına göre balın içeriğindeki gözlenen değişikliklere ve
farklılıklara bağlı olarak fizyolojik etkilerinde de değişiklikler
görülebilmektedir. Örneğin, Batı İspanya’nın Atlantik kıyısından alınan farklı
(kestane, mürver, süpürge çalısı, ökaliptus, kavun ve polifloral) kaynaklı bal
örneklerinde yapılan içerik analizinde, içerik oranlarında belirgin değişim
ortaya konulmuştur. Balın içerisindeki diğer maddeler ise:
- Total karbonhidrat oranı %64,9-78,1
- Protein oranı %0,59-1,0
- Toplam minerallerin oranı %0,131-0,296
- Total fenolik made %0,078-0,181
- Flavonoitlerin oranı ise %0,004-0,01’dir.
Protein, mineral ve flavonoit içeriği açısından en zengin
balın, kavun ve kestane balı olduğu, bundan dolayı ise bu iki balın en yüksek
antioksidan etkiyi gösterdiği, ökaliptus ve mürver ballarının ise de bu
içerikler açısından en düşük bir orana sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özellikle kestane ve kavun balları düşük sodyum (3,9 mg ve 5,5 mg7 100 g bal)
ve yüksek potasyum (239,7 mg ve 234,3 mg/ 100 g bal) seviyesi ile dikkati
çekmektedir. Bu açıdan kestane ve kavun ballarının kalp hastaları için ideal
diyebileceğimiz bir besin oldukları düşünülmektedir. Genel olarak yüzde seksen
gibi yüksek oranda karbonhidrat içeren balın yüksek glisemik indekse sahip
olduğu fikri hâkim bir kanıdır. Fakat yapılan çalışmalar balın früktoz içeriği
ile glisemik indeksi arasında karşıt bir ilişki bulunduğunu göstermektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder