Organik balın elde edilmesi ve onun hasadı önemli bir konudur. Bal süzme yerinin temiz olması gerekmektedir. Kullanılan malzemelerin yıkanmasında kullanılan suyun ise ılık olması, bal bulaşığını kolayca gidermektedir. Yıkanan malzemelerin mutlaka kurulanması gerekir. Bala, su ve yabancı madde karışmasını önleyici tedbirler eksiksiz olarak alınarak ürünün özelliği mutlaka korunmalıdır.
Bal süzme odasında kullanılan malzemelerin yeterli ve balın yapısını bozmayacak bir özellikte olması gerekir. Kullanılan bıçak ve tarakların da paslanmaz malzemeden yapılmış olması gerekmektedir. Bal sırı alma kapları ve tavaları ile santrfüj ya da extraktörleri yine paslanmaz malzemelerden yapılmış olması önemlidir. Böylece ürünün kalitesini bozmadan süzme işlemi yapılmış olur. Süzülmüş balların filtre edilmesi ve dinlendirilmesi işlemi de yapılmalıdır. Bunun için kalından inceye doğru elek telleri kullanılabilir. Dinlenmiş ballar daha önce kullanılmamış kalaylı teneke veya varillere konulabileceği gibi çelikten yapılmış malzemeler de kullanılabilir. Bu balların üzerine de hasat zamanı, yılı, yeri ve bölgede hâkim olan bitkilerin isimleri de yazılır ise pazarlamada oldukça kolaylık sağlanmış olur.
Bal hasat zamanını iyi ayarlamak sureti ile ballarda olgunlaşmayı sağlamak ve ballarda karışmayı önlemek gerekmektedir. Ballı çerçevelerin kovandan alınması ve yeniden süzülmüş çerçevelerin geri verilmesi yağmacılığı önleme açısından önemlidir. Sabah saatlerinde kovandan bal alma, öğlen saatlerinde santrfüjleme, akşam saatlerinde de süzülmüş peteklerin geri verilmesi işlerinin yapılması yağmacılığı önlemektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder