Organik balın çeşidi yayla çiçek balı, çiçek florası bol olan,
Türkiye’nin verimi en yüksek yayla ve meralarında karma kır çiçeklerinden elde
edilmektedir. Rengi açık kehribar olan bu organik
ballar hoş bir rahiya ve keskin tada sahiptirler. Bu bal çeşidi
kahvaltılarımızın olmazsa olmazıdır. Günlük düzenli miktarda bir veya iki kaşık
tüketeceğiniz yayla balı enerji ihtiyacınızı kolayca karşılayabilmektedir. Ayı
zamanda da sinir sisteminizi güçlendirici bir etkiye sahiptir.
![]() |
organik çam balı |
Organik
balın ham maddesi nektar dediğimiz bal özleridir. Yani balın sahip olduğu
kalite, doğrudan nektar ile alakalıdır. Arı birçok çeşit bitkiden nektar
toplayarak balın kalitesini belirler ve çevre koşulları da bunda etkilidir.
Nektar yükü ile kovana dönen arı, burada uğraşlar sonucu çeşitli işlemlerde
balı oluşturup petek gözlerine depolar. Yüksek yaylalarda yetişen yayla balı da
arının uğraşları sonucu çok değerli ve besleyici özellik taşır.
Özelliklerine değindiğimiz yayla balından ayrı olarak çam balı, diğer organik balların aksine çiçeklerden
toplanan bal özlerinden değil de arıların çam ağaçları üstünde oluşan reçinelerden
sağladıkları salgı balı türüdür. Bu bal Ege ve Akdeniz bölgelerinde genellikle
üretilir. Rengi koyu bulanık kahverengidir. Ve keskin bir tada sahiptir. Çam
ağacına özgü rahiyası bulunur. Bu çam balı, solunum yollarına, sindirim
sistemine oldukça etki etmektedir ve bu etki de tıpta kabul görmüştür. Her
sabah bir bardak ılık suyla birlikte aç karnına içildiğinde kilo verdirme
özelliğine de sahiptir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder