1 Kasım 2017 Çarşamba

Yayla Balı ve Çam Balı

   
   Organik balın çeşidi yayla çiçek balı, çiçek florası bol olan, Türkiye’nin verimi en yüksek yayla ve meralarında karma kır çiçeklerinden elde edilmektedir. Rengi açık kehribar olan bu organik ballar hoş bir rahiya ve keskin tada sahiptirler. Bu bal çeşidi kahvaltılarımızın olmazsa olmazıdır. Günlük düzenli miktarda bir veya iki kaşık tüketeceğiniz yayla balı enerji ihtiyacınızı kolayca karşılayabilmektedir. Ayı zamanda da sinir sisteminizi güçlendirici bir etkiye sahiptir.
organik bal
organik çam balı

     Organik balın ham maddesi nektar dediğimiz bal özleridir. Yani balın sahip olduğu kalite, doğrudan nektar ile alakalıdır. Arı birçok çeşit bitkiden nektar toplayarak balın kalitesini belirler ve çevre koşulları da bunda etkilidir. Nektar yükü ile kovana dönen arı, burada uğraşlar sonucu çeşitli işlemlerde balı oluşturup petek gözlerine depolar. Yüksek yaylalarda yetişen yayla balı da arının uğraşları sonucu çok değerli ve besleyici özellik taşır.
     Özelliklerine değindiğimiz yayla balından ayrı olarak çam balı, diğer organik balların aksine çiçeklerden toplanan bal özlerinden değil de arıların çam ağaçları üstünde oluşan reçinelerden sağladıkları salgı balı türüdür. Bu bal Ege ve Akdeniz bölgelerinde genellikle üretilir. Rengi koyu bulanık kahverengidir. Ve keskin bir tada sahiptir. Çam ağacına özgü rahiyası bulunur. Bu çam balı, solunum yollarına, sindirim sistemine oldukça etki etmektedir ve bu etki de tıpta kabul görmüştür. Her sabah bir bardak ılık suyla birlikte aç karnına içildiğinde kilo verdirme özelliğine de sahiptir.


  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder