Organik bal, higroskopik bir maddedir ve havadan nem alma özelliğine sahip bir üründür. Havada yüzde elli sekiz rutubet olduğunda balda su miktarı yaklaşık yüzde on yedi civarında olmaktadır. Balın özgül ağırlığı, içerisinde bulunan su miktarına ve sıcaklığa göre değişkenlik gösterebilmektedir. 200 derecede balın özgül ağırlığı 1.4225 bulunmuştur. Ağır bir bünyeye sahip balın akıcılık özelliği yavaştır yani viskozitesi yüksektir. Viskozite, balın içerisindeki su miktarı ile ilgili bir durumdur.
Balların bileşeni genel anlamda topladıkları çeşitli bitkilerin kaynaklarına göre farklı renk, tat, aroma, kristalize ve yoğunluk olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Aynı bağlamda ballarda, akıcılık kimyasal bileşimi de rutubet, vitaminler, enzimler, asitler, şekerler, kollaidal maddeler ve bileşimi bilinmeyen maddeler bakımından da farklı oldukları ortaya konulmuştur. Bu şifalı besinin içerisinde birçok zaman yalnızca formik asit bulunduğu lakin analiz metotları geliştirilince ise asetik, sitrik, laktik, malik ve velarik gibi asitlerin varlığı ortaya çıkarılmıştır. Organik balın pH seviyesi ise 3,29 ile 4,87 arasında değişebilmektedir.
Balda bulunan enzimlere gelecek olursak, birçok araştırmacı balda diyastaz veya amilaz, invertaz, katalaz, oksidaz, nikotin, fosfataz enzimlerini bulmuşlardır. Sayılan bu enzimlerin kimileri arının faydalandığı bitkilerden gelmektedir ve bazıları da arının başın bulunan bezlerden salgılanmaktadırlar. Balın içerisindeki mineral miktarı ise yüzde 0,02 ile yüzde bir civarındadır. Potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, kükürt, demir, mangan ve bakır gibi mineraller içerisinde bulunmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder