![]() |
organik bal |
Geçtiğimiz günlerde bal gibi pek çok
faydası olan bir ürünün basit şeker manasında anılmaya başlanmıştır. Basit
şekerle kıyaslandığında bal ürünün içinde çok fazla faydalı madde olduğu
bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur. Yaklaşık olarak 200 farklı faydalı
madde bulunan organik bal çok farklı
besin öğesi bünyesinde bulundurmaktadır. Bunlardan bazılarını sayacak olursak
antioksidan, mineral, enzim ve fitokimyasallar olduğu bilinmektedir.
Ölçek hesabına girecek olursak bir kaşık organik balda gün boyu insan vücudunun
ihtiyacı olan ve gün boyu bağışıklık koruması için gerekli tüm maddeleri
bünyesinde bulundurmaktadır. Bu koruyucu maddeleri ise şöyle sıralayabiliriz;
antioksidan, fenolik bileşikler ve çok farklı flavonoidlerdir. Bu bahsedilen maddeler sadece koruyucu değil
daha pek çok işleve sahiptir. Yara ve
iltihap giderici, kanser konusunda savaşçı, mikrop öldürme de yardımcı
maddeleri zengin içeriğinde mevcuttur.
Bağışıklığı güçlendirme konusuna dair 2011
yılında kanıt yöntemine dayalı alternatif tıp ve tamamlayıcı isimli bilimsel
bir dayanağı olan çalışmalarda da bahsedilen faydalar gözlemlenmektedir. Ve bu
etkilerin olduğu kayıt altına alınmış ve bu konuda literatüre katkı
sağlanmıştır. Bal ve balın insan vücuduna etkileri gibi pek çok konuda bilimsel
etki verileri giderek artmaktadır. Yaygın ve eski bilgilerin aksine
hipertansiyon, obezite, şeker ve çok farklı kalp damar rahatsızlıkları
kullanımı için de pozitif etkileri bilinmektedir. Bu faydalar için ise organik bal tüketilmeli ve bu tüketim
miktarı uygun dozda olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder