9 Ekim 2017 Pazartesi

Doğadan Gelen Sağlık

organik bal
    Sindirim ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren en doğal besinlerin başında gelen organik bal, arıların tamamen doğadan yapmış olduğu baldır.  Doğanın bizlere en büyük armağanı olan bu ballar, bitkilerin çiçeklerinde bulunan nektarların bal arıları tarafından toplanıp, bal arıların bu topladıkları ürünleri vücutlarındaki bileşimlerle değiştirip peteklere depo edip buralarda olgunlaşmasıyla meydana gelen koyu kıvamlı ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.
   Bal yapısındaki tokoferol (bitkilerde sentezlenen, E vitamini etkisi gösteren, yaygın ve en fazla bilinen doğal antioksidan), askorbikasit (deri, kemik ve diş için vazgeçilmez bir bileşen olan C vitami), flavonoidler (bitkisel kökenli bileşikler) ve diğer fenolik maddeler nedeniyle antioksidatif etkiye sahiptir. Organik bal, yapısında kimyasal bir kirlilik bulunmayan ve aynı zamanda katkısız ürünlerdir. Yaşadığımız çağda organik adı altında birçok katkılı ürün pazarlaması yapılmaktadır. Bu yüzden, gerçekten doğadan olan organik bala ulaşmak ve onu temin etmek önemlidir. Tükettiğimiz besinlerin içerisindeki zararlı maddeler bizleri organik yiyeceklere yöneltmekte, onlara ulaşmamıza ve satın almamıza olanak sağlamaktadır. Böylelikle piyasada doğal yiyecekler revaçtadır.
   Hiçbir katkı maddesi içermeyen organik bal, üretiminde oldukça çaba gerektirmektedir. Gerekli olan doğal ortama müdahale edilmemeli, sağlığa uygun kurallar göz ardı edilmemelidir. Yapılan araştırmalarda balın mideyi kaplayarak spazmları rahatlattığı ve mide/bağırsak üzerinde düzenleyici etki gösterdiği saptanmıştır. İmmunomodülatör yani bağışıklık güçlendirici etkisi ile de insan sağlınına birçok faydası bulunmaktadır. Cilt üzerindeki
olumlu etkilerinden dolayı pek çok kozmetik ürünün içeriğinde de kullanılan bal, yara izlerinin iyileşmesinde, antimikrobiyal özelliği ile mikroplara karşı direnç oluşumunda olumlu bir etki göstermektedir.
  Bal,
çok sayıda makro ve mikrobesleyiciler, enzimler, probiyotikler (Bağırsak sisteminde bulunan  iyi bakterilerin doğal dengesinin korumasında ve yenilemesinde görev sahibidirler), prebiyotiklernsan vücuduna faydalı bir şekilde etki eden ve aynı zamanda sindirilemeyen gıda bileşeni), vitaminler ve mineraller içermektedir.
   Bal, insanlık tarihi kadar eski olup geçmişten günümüze vazgeçilemeyen beslenme ve tedavi alanında öncü bir takviyedir.  İçerisindeki değerli besin öğelerinden dolayı hastalıklara deva olmaktadır. İyi üretim teknikleri uygulanarak, balın tüketimi desteklenmeli ve tüketimi arttırılmalıdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder