Organik balın elde edildiği nektarlı bitkiler arasında karahindiba (taraxacum spp.) bulunmaktadır. Halk arasında aslan dişi, köpek marulu olarak da bilinmekte olup taraxacumun kökeni Avrupa’dır. Türkiye’de doğal olarak yetişen yaklaşık 75 türü bulunmaktadır. Nektarın ve polenin fazla olmadığı ilkbahar döneminde, karahindibaların çiçek açması bitkiyi arıcılık mesleği açısından önemli kılmaktadır. Arı bu bitkilerden hem nektar hem de polen toplamaktadır. Parlak sarı çiçekleri arılar için çekici gelmektedir.
Taraxacum balı, koyu renkte olup çok kıvamlıdır. Bal, kovandan alındıktan kısa süre sonra kristalleşmektedir. Sert bir kokusu ve keskin de tadı vardır. Karahindiba balı %35,6 glikoz ve %41,5 levüloz içerir. Diğer ballı bitki ise gül (rosa spp.) bitkisidir. Gül, mayıs ve haziran aylarında çiçek açan, çok yıllık dikenli bir bitkidir. Melez kabul edilmektedir. Ülkemizde yaklaşık 97 türü doğal olarak yetişmektedir. Gülün nektarlı bitkiler listesindeki yeri biraz tartışmalıdır. Fakat bu bitkinin poleninin bol olduğu ve arılar tarafından toplandığı kabul edilmektedir.
Bazı araştırmacılara göre gülde hiç nektar bulunmamaktadır. Arı güle yalnızca polen toplamak için gitmektedir. Kimi araştırmacılara göre de arı gülden nektar da toplamaktadır ve oldukça da kaliteli bal yapmaktadır. Diğer bir araştırmacıya göre ise gül hem nektar hem de polen kaynağı bir bitkidir. Sonuç olarak arı, bazı gül türlerinden polen bazılarından nektar bazılarından ise her ikisini de toplamaktadır.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder