Organik bal içerisindeki bulunan polen hakkında analiz yapılabilmektedir. Balda yapılan polen analizi sonucunda, nektarlı bitkilerin neler olduğu da belirlenebilecek bir bilgidir. Nektarlı bitkilerin tanınmasındaki tek yol polen analizi değildir fakat en güvenilir yollardan birisi budur. Ayrıca balda yapılan polen analizleri ile balın kalitesi de anlaşıla bilinir. Bu yol ile bala güzel koku, lezzet, tat ve geç kristalleşme özelliği veren bitkilerin neler olduğu açıklanabileceği gibi, bal kalitesini bozan kötü koku, acılık ve çabuk kristalleşme gibi özellikler kazandıran bitkilerin de neler olduğunu polen analizleri ile anlamak mümkün kılınmaktadır.
Üreticiden gelen bal örneklerinde polen teşhislerinin yanı sıra farklı bitkilere ait polenlerin sayıları da ayrı ayrı olarak saptanır. Bu sayımlar sonunda hangi bitki poleni fazla çıkarsa bala o bitkinin adı verilmektedir. Uzan yıllardan beridir dünya bal pazarında bulunan ballar bu şekilde sınıflandırılmaktadır. Buna bağlı olarak da tüketici istediği kalitedeki balı bulma olanağına sahip olabilmektedir.
Nektarlı bitkilerin tanınmasında, bal kalitesinin saptanmasında ve balların sınıflandırılmasında önemli bir yeri olan balda polen analizi uygulamasına ülkemizde Türkiye Kalkınma Vakfı öncülük etmektedir. 1983 yılında Türkiye Kalkınma Vakfı Entegre Arıcılık Projesinde kurulan polen analizi laboratuvarında üreticiden gelen balların polen analizi kısa süre içerisinde yapılmaktadır. Polen analizi yapılarak üreticiden alınan organik ballar en çok içerdikleri nektarlı bitkiye göre yayla, narenciye, çiçek ve çam balı adları altında sınıflara ayrılmaktadır. Bu da tüketiciye dilediği bitkinin balını bulabilme imkanını sağlamaktadır.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder