Organik balın içeriği, elde edildiği nektara, bal özüne göre değişebilmekte, bulunduğu çevresel koşullar ve arı bu durumu etkilemektedir. Birçok bal çeşidi bulunmaktadır ve bu çeşitlilik bitkilerin nektar yoğunluklarına göre isimlendirilmiştir. Örneğin kestane balı, kekik balı, anzer balı ve çam balı gibi pek çok bal çeşidi bulunmaktadır. Her bal türü kendisine göre kokuya ve tada sahip olup içerdiği özelliklerden dolayı şifa sağladığı konular değişkenlik gösterebilmektedir.
Bir bal türü olan çam balı hakkında bilgi verecek olursak, çam üzerinde hayatına devam eden canlıların çam ağacının özünden bir salgı elde ederler. Bu salgıları gözle görebilirsiniz ve bu salgının kıvamı ip gibidir. Ağustos aylarının ortalarına doğru ortaya çıkan bu çam özlerinin oluşumu minik canlılar olan arılar tarafından alınır. Arılar bu salgıyı salgıladıkları enzimlerle bala dönüştürmektedir ve işçi arılar bunları petek gözlerine depolamaktadırlar. Çam balı, elbette çam ağacına has koku ve tadı yıllarca devam ettirebilmektedir. Çam balı, sindirim sistemi üzerinde ve solunum sistemindeki rahatsızlıklara iyi gelmektedir ve özellikle boğaz rahatsızlıklarında etkili olduğu bilinmektedir. Bu bal türü, ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilmektedir ve dünyadaki çam balı üretiminin neredeyse tümü Türkiye’den üretilmektedir.
Organik balın ne kadar yararlı olduğu ve insan sağlığı açısından nasıl bir değere sahip olduğu bilinmektedir. Çam balı, balın bir türü olarak, sindirim ve solunum sistemlerinde etkili olan şifalı bir besindir. Bozulmadan ve donmadan yıllarca dayanıklılık gösterebilmektedir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder