Organik balların yapısı ve gösterdiği etkiler, arıların faydalandığı bitkilere göre ve coğrafi koşullara göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bal çeşitleri, bitki nektarların yoğunluğuna göre de isimlendirilmektedir ve aşina olduğumuz kekik balı, kestane balı, çam balı gibi adlara sahiptir. Bazen ise üretildiği yerlere göre isim alıp bunlar Anzer balı, yayla gibi adlar olabilmektedir.
Bal çeşitlerinden birisine göz atacak olursak, narenciye balından başlayabiliriz. Narenciye balı, narenciye çiçeğinin açma zamanında kovanların Doğu Akdeniz bölgesinde konuşlandırılması sonucu arıların narenciye çiçek polenleri ve nektarlarıyla kovan içerisinde bal üretmeleri sonucunda arıcılar tarafından elde edilebilen bir bal türüdür. Narenciye balı isminden de anlaşılacağı üzere narenciye çiçeği kokusu olan ve açık sarı bir renge hâkim bal çeşididir. Ayrıca narenciye balı yapan arılar, yapıldığı bölge olan Doğu Akdeniz’de narenciye üretiminde oldukça yüksek katkıya sahiptir.
Diğer organik bal çeşidi ise çiçek balıdır. Çiçek balı, ayrıca yayla çiçek balı da bilinen bir türdür. Ülkemiz, bitki çiçekleri açısından oldukça zengin bir floraya sahip olduğu için çiçek balı üretiminde de çok büyük yere sahiptir. Bu bal türü, Anadolu’nun yayla kesimlerinde nektar ve poleni bol miktarda olan çiçeklerden elde edilmektedir. Rengi açık kehribar ve hoş bir kokuya sahip çiçek balı, keskin tatlı bir baldır. Genellikle sofralarımızda en çok tüketilen bal türü olan çiçek balı, tüketenlerin günlük enerji kaynağını karşılayabilecek özelliğe sahiptir.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder